onsdag 21 januari 2009

Att göra en pudel

I går var jag hos min vän Hedvig igen och klippte hennes aprikosa och röda pudlar. Vi har ett bra samarbete, jag klipper och fönar och Hedvig badar.
En bild på Maggie som väntar på att bli fönad.






Många undrar över detta nya uttryck i svenska språket. Att göra en hel pudel betyder att ödmjukt och förbehållslöst göra avbön. Det lanserads av en expert på kriskommunikation och åsyftade den totala helomvändning som migrations- och biståndsminister Jan O. Karlsson gjorde hösten 2002. Bakgrunden var att Karlsson kritiserats för att uppbära dubbla löner, en kritik han avvisade i arroganta och spydiga ordalag. När det sedan blev känt att han skickat notan för en privat kräftskiva i hemmet till UD och kallat festen för ”arbetsmiddag” tilltog protesterna. Han kallade till presskonferens i Rosenbad. Där erkände han- till allas förvåning lugnt och stillsamt de olämpliga i att låta skattebetalarna betala kräftskivan och meddelade att han i fortsättningen donerade sin statsrådslön till Olof Palmes Minnesfond.
Denna helomvändning i såväl sak som i attityd, en omvändning som dessutom föreföll otroligt välregisserad, kommenterades av konsulten i Dagens Nyheter med bland annat : ” Han gjorde en hel pudel.- lade sig på rygg och sprattlade med benen”. Upphovsmannen hade inspirerats av egna pudlar, som när de skämdes över något ” bad om ursäkt” genom att lägga sig platt på rygg.
Uttrycket plockades upp i Språkrådets nyordlista och fick stort genomslag också i varianterna ”en halv” respektive ”en kvarts pudel” beroende på graden av ånger och underkastelse.
Uttrycket har även uppmärksammats internationellt, bl.a av Lex Column i Financial Times ”….to do a full poodle- the most memorable lince since, eh, Abba”.
Pudeluttrycket används dagligen av svenska journalister. Det har också citerats i böcker som ”Göra pudel och sova räv” av Magdalena Hellquist och ”The Viking Manifesto” av Claes Andréasson och Steve Strid. Och inspirerat till svenska filmtitlar.
Det roliga är att upphovsmannen är min väns Hedvig's make Pål Jebsen och insperationen kommer från mina hundar....

Jag har saxat detta från Hedvig's blogg, pudlar & perlagoner.

Ha en bra dag/Jane










2 kommentarer:

Monica Hansen sa...

Underbar bild!

Djakartas sa...

hej hopp!
Såg att du varit hos Hedwig.. Hon är ju grym på att ta fina bilder.. varför ber du inte henne fota dina hundar..
Kram